Sunday, February 19, 2012

кратън аудионаръчник - глава 6 - как работят микрофоните


Звукът е удивително нещо. Удивително е как чуваме и разпознаваме звуците и как те се предават на сравнително големи дистанции.

Съвременните микрофони, улавят и превръщат вибрациите в ел. Импулси по електронен път. Различните видове го правят по различен начин и с различно качество, но крайният резултат е един и същи – вибрациите стават на ел импулси. Има 5 основни вида микрофони.
Въглеродни микрофони, най-старите, най-простите, които използват въглероден прах. Тази технология се е използвала основно в телефоните в миналото и все още днес рядко пак при телефоните. При този тип микрофони въглеродният прах се сгъстява или разрежда с трептенето на мембраната, и това променя неговата проводимост.

Динамичен микрофон – Динамичният микрофон работи с мембрана намотка и магнит, подобно на тонколоните, но в обратната посока. Вместо да използва ел импулси за да създава трептения той използва трептения за да създава импулси. За да може мембраната да улови всички трептения, тя трябва да е тънка, лека и чувствителна, и от там тя да трепти с малка амплитуда. Реално се използва принципа на електромагнитната индукция, като към мембраната е закачена фина намотка, която намотка вибрира с мембраната. Тази намотка вибрира около постоянен магнит, и така се индуцира слаб ток.

Лентови микрофони – работят на принципа метална пластина която е поставена между два магнита със слаб ток който се пуска през пластината. Когато мембраната улови вибрации тя вибрира в магнитното поле и променя тока който минава през нея.

Кондензаторни микрофони – Това е всъщност кондензатор на който едната плоскост в кондензатора е свързана с мембраната. Когато мембраната вибрира, предава това на плоскостта в кондензатора, което променя свойствата на кондензатора да събира и задържа ток. Полученият слаб сигнал вътре в микрофона се усилва до определена степен. В кондензаторните микрофони обикновено има батерия свързана с кондензатора.

Пиезо кристални микрофони. Представляват пиезо кристал през който минава ток и към него е свързана мембраната. Когато мембраната вибрира, тя притиска кристала, който променя формата си и това променя електричните му свойства.

Микрофоните от тип 1 и 2 са предимно за ниски честоти а 4 и 5 за високи. Обикновено чувствителността на микрофоните е от 30 до 1500 херца.

Както се ясно се вижда, много думи и за едно и също нещо. Мембрани които улавят трептенията и различи механизми които по различен начин и с различно качество преобразуват вибрациите в импулси.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.