Sunday, February 19, 2012

Windows Media player Може де защитен плейър

Windows Media player Може де защитен плейър

Проблемът със сигурността на Windows Media player е че той няма директно собствена обособена система на сигурност. Неговата система за сигурност е пряко свързана с тази на Windows като операционна система, сигурността на потребителският акаунт, на сигурността на .нет платформа на сигурността на Direct X и на сигурността на интернет експлорер. Всъщност той изцяло зависи от тях. Ако те са силни, Windows Media player няма да прави проблеми, ако са слаби, медиа плейър ще е слаб.

WMA – Windows Media Audio – Rich Audio Format, както и WMV – Windows Media Video – Rich Video Format - позволяват вграждане на лицензна защита и скрипт команди, които се изпълняват в началото или края на аудио файла. Дали тези команди ще бъдат изпълнени и каква функционалност ще им бъде дадена, зависи към коя група за сигурност спадат и как е настроена групата за сигурност. Основното ниво на сигурност с което уиндоус медия плейър стартира е това което предлага акаунта под който се стартира. От там на сетне,  за java/javascript, streaming  (аудио и видео) Windows Media player ползва правилата в раздела интернет на интернет експлорер, ако стартира обект от електронна поща използва политиката за сигурност на outlook/outlook express, ако се наложи да стартира .нет команди използва правилата в .нет платформата.

Когато Windows Media Player достъпва и видео клипчета, поточно видео, аудио файлове, поточно аудио, през интернет, Windows Media player ползва групите

Група Internet за права и функционалност по подразбиране.

Група Trusted sites за сайтовете които се намират съответната група

Група Restricted sites за сайтовете които се намират в съответната група

Ако достъпвате клипчета и аудио по локалната мрежа – LAN

Windows media player използва правата и достъпа регламентиран в групата Local Intranet на браузера интернет експлорер.

Windows Media Player и контрол нас кукитата. За контрол над кукитата, уиндоус медиа плейър използва общите права зададени от интернет експлорер, като се съобразява и със сайтовете за които от разширените настройки на cookies сте разрешили безусловно приемане или блокиране. Тези с безусловно приемане ще бъдат приемани автоматично без да подлежат на никакво филтриране, преглеждане, категоризация а тези които са безусловно забранени ще бъдат спирани независимо какви са и откъде са.

Windows media player има 2 настройки за сигурност,  едната от които е за  достъп от хард диска и локалната мрежа а другата е за достъп от интернет и достъп до аудио и видео файлове и потоци от уеб сайтове и сървъри. И за двете важи едно и също правило

Когато е разрешено изпълнението на скриптове, и скрипт команди, те се се съобразяват с правилата за сигурност на уиндоус, акаунта, .нет платформата, outlook/outlook express, Internet explorer и неговите зони, а като е забранено, тези команди не се стартират.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.