Friday, August 24, 2012

На печелившите честито


Днес, сутринта аз и приятеката ми тъкмо се закачахме един с друг, когато към 9 часа сутринта, телефона започна да звъни. (Цялото действие се развива от 09:00 часа сутринта до 13:51 часа следобеда. Близо 5 часа.) Подразнен от кофти момента, вдигнах, и чух гласа на приятелче, да ми вика да съм отишъл с него до НДК, по спешност, защото му трябвало свидетел. Питах го какво е станало той вика чакам те в нас, като дойдеш, докато се оправям и по път в тролея, ще ти обясня. Ок отивам у тях, и гледам го свива 200 лева в джоба, викам му ще си купуваш нещо за компютъра ли? Той вика не, превзеха ми рутера, смениха му името и паролата, и нямам достъп до руера, и ми искат 200 лева откуп да си върна контрола над рутера. Викам дай да видим какво я тормози тая барикада 7004. Модела на рутера е SMC Barricade 7004 VBR, и от там му викаме барикада 7004. Казах му да ме изчака, че отивам до нас за малко. Дойдох си до нас, взех си флашката и на нея записах най-новия фърмуер за този рутер. Вкъщи ползвам същият рутер, и е наиситна много добро изпълнение. С фабричният фърмуер има някои леки забележки към него, но с обновяване на фърмуера до най-новия, рутерчето блести с прекрасни показатели и характеристики. Появи се съобщение по скайпа от някой си SuperPhreak който каза че това не му е истинския прякор, а е временен, само за този случай, и че щом се споразумеят, и постигнат съгласие и си изпълят уговорката, прякора SuperPhreak повече няма да се използва, и за това си позволявам да спомена прякора в блог поста си.

Thursday, August 23, 2012

КОМПЮТРИ НА КОЛЕЛА


ИЗТОЧНИК:
АГЕНЦИЯ РОЙТЕРС

ОРИГИНАЛЕН МАТЕРИАЛ:
HTTP://WWW.REUTERS.COM/ASSETS/PRINT?AID=USBRE87J03X20120820

Група от най-добрите експерти по сигурността, си блъскат главите, в автомобилната електроника, търсейки пробиви които позволяват, колите да бъдат заразени с вируси. Сценарият е практически възможен. колко коли все повече разчитат на компютри за контрол над всичко? Нищо не пречи злонамерено лице да си купи кола, да и разкачи компютъра, да го "декодира" и да започне да изследва и разучава платформата върху която работи цялата система, и да и търси слабостии пропуски, и да се възползва от тях. Проблемът е че с това става огромна беля, защото това може да засегне критични системи на автомобила, управлявани от компютъра и да преизвика катастрофи и жертви, казват експертите от Интел. Експертите посочват Форд като рискова марка, от момента в който сложиха възможност хората да създават приложения, които да с изпълняват от колата. Какво пречи да се напише вредно приложение? питат експертите от Интел. Още въпроси задавани от автомобилнитепроизводители наливат напрежение, какво ако вируса реши ча трябва да даде 100% газ без да "върне педала" повечето коли вече са с автоматични скоростни кутии, което значи че колата просто ще се превърне в летящ ковчег, движейки се с максималната скорост на автомобила, към най-близкия атвомобил или към най-билкото дърво, канавка стълб, превръщайки заразеният автомобил в заплаха за живота на всички на пътя. допълнително усложняване при автоматичната кутия, е че не винаги автоматичната кутия позволява в движеине да се премине на режим N за да изключите колата от скорост, и да използвате спирачките, да овладеете автомобила, признават автомобилни производители.

Други притснения са ако има свързан смартфон, към докинг станцията на колата, да се източи информацията от телефона, да се набира от телефона, да се използва телефона за подслушване, и наблюдение през камерите на телефона.

Tuesday, August 7, 2012

За палачнките и бабичките.

07.08.2012
За палачнките и бабичките. 

Или може би за катмите и бабичките, то май  по-скоро за катмите и бабичките, но, както и да е, тези подроности не са важни. 

Наредили сме се с приятелката ми, на местния павилион, за катми и пица, и пред нас добре изглуждаща руса дама, си поръча 2 катми.  Момичето на катмите започна да разлива сместа по котлона, и да чака да се опече за да я обърне.Избрахме с с приятелката ми пица, и момичето от павилиона, с обърна към нас прие ни поръчката, даде ни пицата, платихме си я и тъкмо да си тръгнем, и чувам заядливото съскане на русата дама пред нас: