Thursday, March 28, 2013

Каквото и да си говорим става дума за пари.



Каквото и да си говорим става дума за пари.

Никой няма да налива пари, ако не може да извади печалба. Дали това е краят или началото на браузера  Опера? Едни му викат края на браузера и реват и се тръшкат все едно идва края на света, Аз викам може би това е началото на браузера Опера, а в повечето случаи, на хората не им пука за безизвестният браузер, и безизвестното му ядро, обаче няколко магарета си реват Опера та Опера, ми да си реват. Като ви е толкоз яд, стойте си на 12,14. И кво? Махат едно безизвестно ядро дето никой не го брои за нищо и никой не го поддръжжа, за да сложат масово поддържано ядро и в крайна сметка това чудо да вземе да заработи по-добре и туко виж събрало по-сериозен пазарен дял.

В един от многото безвкусни и безлични форуми, дето админа и модераторите, имат общо мнение, и заплюват за трол всеки който дръзне да каже нещо различно, се появиха публикации как това било края на света. Края на света за кого? За един безивестен браузер, който според различни източници има нищожно малкият и практически незначителният пазарен дял между 1,3% и 2,6% си сменял ядрото. Айде да речем че не искам да се заяждам с опера и ще приема че има 2,6% пазарен дял. Ми то да ви кажа, честно сега браузера може и да стане популярен. Кой сериозен девелопер ще си играе да работи с 2,6% дял от пазара? Никой. Просто не е рентабилно. В началото Опера излезна със собствено Ядро и собствен Javascript енджин престо! Развиваха го до версия 12.14 в някакъв опит са съберат популярност, очевидно без успех.
Всички викат бил бърз и сигурен. За бърз не споря няклко пъти съм пробвал различни верси,и на браузера, колкото да имам представа. Пробвал съм Версии 3, 4, 6, 7, 8 ,9 и в никоя не останах така впечатлен, както от Google Chrome, Mozilla Firefox, PaleMoon – този който сега ползвам, waterfox, Internet explorer SUCKS във версия 10 SUCKS….  ….LESS ама пак Sucks.

Имах намерение да пробвам опера 10 ама нещо нещата се развиха кофти, тогава и ми излетя от главата и повече не се върнах. Качих се на влака на мозила, и останах много очарован от ставащото и не съм поглеждал назад. Така окончателно забравих за опера.

Говорейки за сигурност, голямото фукане бил защитен – да бе да, фукайте си се. Истината за това че е защитен е по-различна, никой не си е играл сериозно, да търси пробиви в опера, просто защото Опера не си струва усилието. С тоя нищожен пазарен дял дето има, 2.6% не си струва работата по търсенето на пробиви и девелопмент на надеждни експлойти. Няма да се извади достатъчно количество полезен ефект от експлойтите с такъв нищожен дял само да покрие разходита по създаването им. За това никой не се занимава с Опера сериозно. Това не значи че в Опера няма уязвимости, това означава че има, и че никой не ги търси, защото не си струва. Друго щеше да е, ако Опера имаше пазарен дял от около 35% да видите токава какво щеше да стане експлойти и бъгове щяха да се търсят постоянно, и тогава картинката щеше да е различна. Ако имаше към 58% пазарен дял браузера щеше да бъде разкостен инструкция по инструкция, за да се търсят уязвимости, и щяха да се намират, и да се възползват защото щеше да си струва.

Как се стигнадо промяната? Ами то всъщност промяната беше наложено от естествената еволюция на уеб. Друго което се получавае голямо консолидиране на софтуерните производители. Друго което се наблюдава е консолидиране на доставчиците на уеб услуги. Фейсбук като се появи, колко сайтчета и сайтченца изкупи? Гугъл и те изкупиха останалите дето фейсбук не изкупи, Микрософт купиха скайп, и обвързаха скайп с фейсбук, появиха се authentication managers като lastpass и системи за защитени електронни разплащания като paypal, google checkout   които работят заедно с authentication managers, а authentication managers работят с всички големи. Микрософт стартираха облачен офис, офис 365, имат и локален офис 2013, който работи с облака, имат нов облачен портал който дирижира цялата менажерия, на микрософт - outlook.com. Уин 8 е облачно базиран офис 2013 също, интернет експлорер 10 и той, скайп, иматси и облачен strage skydrive. На всичкото отгоре Microsoft имат дял акции във facebook, и са обвързали скайп, с фейсбук, позволявайки по желание двата акаунтада се обединят в един общ, несамо между гугъл и скайп а с цялата менажерия облачни услуги на микрософт.

Гугъл не изостават, поща, документи, календар, браузер, снимки – купиха пикаса, клипове – купиха youtube, блогове – купиха блогър, и те си имат google Drive и там един акаунт за всичко.

Амазон освен магазин се превърнаха и в доставчик на Cloud Storage, cloud backup, ECC – Elastic cloud computing -  тяхната дефиниция на услугата, да си наемеш изчислителна мощ, даси свършиш работата – общо взето предлагат даси наемеш изчислитлна мощ, можеш да поределиш колко компютърна мощ и за колко врме, или докато се изпълни задачата, и затова се плаща. Много дребни фирмички, се отитват да вадят пари като наемат ресурси от амазон, и ти преотдават поднаем, много фирмички, наемат cloud storage от амазон и го тдават поднаем на техни клиенти. А сега. До тук в тия всичките менажерии, lastpass е един пример за Authentication manger, а paypal за система за сигурни разплащания. Google checkout не изостават.

Епъли те, с me.com и предлагат техните облачни услуги, основно на мак и iOS потребители, iphone, ipad и така.

Всичкото товадо тук нее малко консолидиран на интернет. Проблемът се утежнява, когато потребителите ревнат, искам това да м работи, защитено, не искам да настройвам 100 часа, искам да го инсталирам и да го пусна и то да работи ок, без да го пипам, и само да го ползвам, искам да ми е лесно.

Появява се и андроид като ОС. Сума ти телефонии таблети веднага се метнаха на андроид.

И какво става? За да може цялата тая лудница да работи, и да работи добре, и надеждно и защитено, трябва да има някква стандартизация по въпроса, трябва да се работи с единни протоколи, единни версии, единно крипто, единни алгортми и ключове, за да може всичко да работи меко и гладко. Е да ама това не може да стане ако има много браузерчета и браузерченца, дето всеки си пише каквото си иска в тях. Браузерите също трябва да работят на същит единни протоколи, версии крипто, ключове, алгоритми, за да може да има разбиране с всички.

Тук идва момента с опера и пазариня и дял. В момента пазарния дял води Гугъл хром, с което дефакто гугъл не може да бъдат пренебрегнати. Мозила Firefox плътно диша във врата, на хром. Микрософт с акционерното си участие във фейсбук имат активен дял и то стабилен на интернет експлорер, и епъл, не изостават с техния сафари. Общо взето големите титани си поделиха пазара. Опера остана на края на опашката, с някакви нищожни 2,6%  паарен дял, дето никой не ги взема на сериозно с тоя дял. Ясно е че опера сама няма да изкара. Опера трябва да стъпи на раменете на гигантите. Кой е най-големия? Проект хромиум.  От една страна, Опера губи уникалността си, защото вече ще стане поредния chromium дериват, и това предизвика безумно магарешко реване, в тоя безличн безвкусен форум, тъпо и упорито реват уу опера умря, ама не могат да видят по-голямата картинка, и че всъщност опера стъпвайки на раменете на Chromium преминава на платформа върху която активно се работи, и се поддържа активно от цялата тая лудница от взаимно свързани услуги и доставчици, и това всъщност, давана опера възможност да се прероди и да блесне. Никой от тия гиганти дето движат цялата тая лудница от взаимносвързани услуги, няма да си играе да поддържа, някакво загубено ядро с 2,6% дял, и да влага куп пари дето не може да ги избие. Като искаш да си с наш ползвай нашите ядра. Е ти Webkit, trident, gecko то за това се появиха толкова деривати на Firefox аз ползвам такъв дериват, обаче сигурно всеки дериват, сам има дял равен с този на опера, което допълнително подсилва позициите на мозила и геко ядрото. Каквото и да си говорим става дума за пари. Никой няма да налива пари, ако не може да извади печалба. Точно заради това че Каквото и да си говорим става дума за пари. Никой няма да налива пари, ако не може да извади печалба.

Истината е че сега сред браузерите ще настане консолидиране, и обединение.

Наизкачалите като гъби след дъжд деривати на Firefox ще окапят в мнозинството си:

Waterfox
Cyberfox
РaleMoon

Waterfox търгна силно, ама нещо разработката замираше, прескачаха се версии, новите версии закъсняваха, и май тоя дериват заедно с разработката си загина безславо.

Cyberfox да ги видим тия юнаци какво ще направят. Скоро дойдоха, Ужким се правят че стартират силно, ужким че са с големи претенции как са най-бързите.... да видим какво става  кога ще окапят

PaleMoon обаче го дават по-сериозно. От началото на Firefox вървеше и Palemoon. Единственият дериват който има 32 и 64 битова версия, и до сега разработката му върви бързо и равномерно и гладко. За сега, няма изгледи тоя дериват да окапе, ама знае ли човек, неприятните изненади дебнат навсякъде.

Разни дебни пишкии, като black screen christmas, maxthon и подобни деривати на интернет експлорер,

Comodo Dragon като дериват на Google Chrome

Дааа, очакваме окапване на разни безименни и безславни браузерчета и браузерчета, и дериватчета и дериватченца на големите, защото тая лудница, от зваимно свързани услуги расте с всеки ден, а това изисква оеднаквяване на стандарти и протокли за да работи, и няма как да работи ако има хилади браузерчета и браузерченца и всиките има собствена идея. Лудницата се стандартизира по между си и спрямо големите браузери малките или стават деривати на големите и се променят за да оцеелят или умират безславно. 

Дали опера ще съумее да се промени и да оцелее и да се нагоди към тая лудниа и да си увеличи дяла, или ще умре безславно?

Поживем увидем e казал руснака.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.