Saturday, May 19, 2012

За селянина и селяндура

вижте на какво попаднах в интернет, в блога на хамстера,
Източник: HTTP://WWW.HAMSTERA.BLOG.BG

  От край време наблюдавам хората и все си мислех, че правят разлика между селянин и селяндур. Май съм се объркал... Онзи ден, спира се някакъв четирикрилен гардероб с огромен джип, да се кара на друг – средна възраст човечец, че му бил паркирал на мястото и се чува:
-          Абе, селянин! Я си разкарай таралясника от тука!!!
Защо селянин? Селянин е човек, който си седи на село, копае си нивата и си гледа животните. Той няма амбиции да става градски. На него му е важно, да вали дъжд, че да му растат доматите и да са му здрави кравите, че да дават мляко. Нищо не го влече към града. Добре си му е така – домошарката, жената, къщата, бостана и животните.
Та този, с големия джип,  даде грешно определение на човека с очукания Форд.  Определено четирикрилния мязаше на селяндур. Стигаме и до определението за селяндур.

Селяндур означава следното: Нахален, амбициозен НЕчовек от дълбоката провинция /а може и градски да е, зависи от амбицията и произхода/, който се отличава с огромна доза простотия, която личи още от физиономията. На него му липсва култура. Той има жаргонен речник, примесен с диалекта, от мястото, където е живял. Злобен е до мозъка на костите си! Тази злоба се изразява в обиждане на по „нисши”, според него същества, които той не може да понася, защото изглеждат по-добре от него и имат огромното преимущество, наречено интелигентност. Дразни го всичко, което е повече от него, което се отличава от него и всеки, който знае повече от него. СеляндурЪТ, винаги търси повод да се заяде. Стилът на заяждане е повече от брутален! В 99% от случаите се стига до вулгаризъм. Просто защото същият, не намира друг начин, да защити своята низост. Това обаче, го прави смешен за околните – агресията му е толкова комична, че дори нецензурните му изрази и клетви, не биха засегнали един нормален и умен човек. Така, на селяндурЪт му лъсва оаканата задна част и почва да мирише. По това ще го познаете!
           Голям проблем е, че тези същества, по брой са повече от интелигентните и още по-големия проблем е, че сеят простотията си навсякъде. Те не спират да разпространяват злобата си и върху съвсем нищо не подозиращи хора. Изразът на емоциите им не се различава от този на ощипана госпожица, от преди 30 години. Крякане, викане и куп несмислени обиди.
          Не ви пожелавам, да работите със същество от вида селяндур... Много е трудно, защото той ще се постарае да покаже на околните колко вие не можете, за да изпъкне той. Ще се чуди как да ви забие нож в гърба. Ако работата ви зависи от него, положението е още по-трагично – не очаквайте да ви свърши работа, по-добре си я свършете вие.
         СеляндурЪт изпитва панически страх от хора, които имат дар слово и могат да ги вкарат на тъмно, тясно и влажно местенце само с приказки. Да изправите селяндур и интелигентен човек в спор, означава да си подпишете смъртна присъда – интелигентния ще чака събеседника, да покаже всичката си низост, на която е способен и след това ще му каже две думи, които просто ще бъдат последните в целия спор. СлеландурЪт ще откачи и ще ви се нахвърли, как сте могли да го изправите срещу такъв „боклук”. С „боклук”, той ще визира интелигента, който го е затапил. Ако се опитате да му обясните, той няма да ви разбере и ще продължи със словесна диария, от която може да ви гръмне главата. Ако и с това не успее да ви притесни, той е способен да ви посегне... И ще го направи, ако не му обърнете гръб на време.
          Не си правете труда да го променяте – непоправим е! Това е манталитет, който се гради от детска възраст. Селяндурщината се загнездва и се развива заедно с индивида – колкото повече расте, толкова повече става селяндур.
          Та с няколко думи, се надявам да съм успял да разделя понятията селянин и селяндур и да ви опиша разликите. Та като решите да е ядосвате на някого, който ви изпреварва от дясно примерно, или не се спира на пешеходна пътека, не му казвайте селянин, а селяндур. Непочтено е да се обижда с епитет, който определя съвестни хорица. 

Малък коментар на блогпоста на хамстера от мен:
Има доста истина в тези думи, тъжно е но е истина, че точно тези са дошли тук от село, и се правят на велики. Продали на баба нивата, на дядо кравата, купили си една изпърдяно БМВ тройка, и се правят на великите амбициоцни пичове. Знаете ли, те го правят, защото ние сме прости и ги толерираме, и ще го правят докато ги толерираме, за това се надявам нашето общество, ако изобщо имаме такова, да се събуди, да види и да осъзнае какво става около нас, и да направи нещо по въпроса това да спре, иначе ние сме типичните ревльовци, ревем че не ни харесва но не правим нищо за да го променим, и все чакаме месията от небесата да дойде и да ни поведе, защото сме народ с вековен стаж на робство и подчинение: 5 века турско робство, малко над век и половина - 167 години византииско робство. докато този манталитет властва в обществото ни, ако изобщо имаме такова, винаги, ще сме на това дередже, и няма да мръднем нито милиметър нагоре.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.