Tuesday, June 19, 2012

За хакера и кракера, и за заблудите на хората

Медиите - радио, вестници, телевизии, в наши дни са доказани източници на заблуда и дезинформация, всяка обслужвайки даден частен интерес. Иначе в тези тежки дни, медиите не могат да се издържат само от реклами, трябва им финансов и политически гръб. Например в миналото СЕМ - Съюза за Електронни Медии, в България, се опита да наложи цензура за това какви новини и репортажи да се пускат в новините, и не успяха. Засегнаха тези частни корпоративни интереси, и СЕМ бяха сложени много бързо на кучето в ауспуха, и баха държани там насила, докато не излезнаха с открито становище, че си осъзнават грешката, и оттеглят изказването си. Чак тогава частните корпорации, позволиха на СЕМ да излезне от на кучето ауспуха. Много медии се оплакват от спадащ интерес, спадащ рейтинг, намаляващи тиражи, ами защо се чудите? Че болшинството хора, се усетиха, че медиите не обслужват обществения интерес, а правителствения а заедно с него и частният корпоративен интерес. Точно това доведе до отлив на хората от медиите, и до спадове в рейтингите, спадане в тиражите. Медиите изневериха на своя дух да представят обективна и неподправена информация, и се напйлниха с журналисти, които по един ил идруг начин правят необективни репортажи, и списват необективни статии, с цел манипулиране на обществото, за което им бива даван стабилен финансов стимул от тези които си поръчват материалите. Останаха малко медии и вестници  които искат и предлагат обективна и качествена информация, и те биват умишлено задушавани по всевъзможни начини, защото в наши дни информацията е най-ценният ресурс. Войната се измества в интернет, но в интернет контрол няма, цензура трудно се налага, да не кажа всъщност е невъзможно. китайцитесе опитват да следят и цензурират трафика, като част от комунистическата си диктатура, но не успяват, повярвайте ми. това че спират болшинството, хора, които си нямат понятие какво става и как, не значи нищо. Всички тези хора за мижитурки, пешки, в една голяма шахматна игра. тези които имат значение и указват влияние, не могат да бъдат спрени с политика, с цензура и национални Firewalls които избирателно блокират сайтове, така както е угодно на комунстическия режим на китай. Истинските хакери в интернет, са тези които градят, творят, създават, и оставят нещо след себе си, което хората могат да ползват и да се улесняват, независимо дали е някоя програма или информация.

Информацията е най-ценния ресурс, Интернет е място, където, информацията върви свободна. Даже някъде чух твърдението, че едно несщо въднъж попадне ли в интернет, то остава там завинаги, дори оригиналният източник да бъде спрян по някакъв повод, винаги ще се окаже че на ей тоя сайт има копие, цитат или извадки или коментари на написаното, и с обикаляне из дебрите на нета, има начин да се реконструира оригиналната информация, просто да се събират парчетата, едно намерено тук, друго намерено, там и да се сглобят като пъзел, докато се получи оригиналния материал. Това бърка в здравето на частните корпорации, и на властии правителства, които отчаяно се опитват да наложат цензура по всевъзможен начин.

PIPA - Protect Intellectual Property Act
SOPA - Stop On-line Piracy ACT
ACTA - Anti-Counterfit Trade Agreement

са просто начини, инструменти в ръцете на правителствата и корпорациите, да наложат тотален контрол, и тотална цензура в интернет, и да си намерят легалин и законен начин да следят и подслушват потребителите си, и да манипулират съдържанието в интернет както на тях им е угодно, излизайки с номера, ама това го правим срещу рестъпниците които разпространяват педофилско порно, и пиратски материали, и в полз на националната сигурност, защото арабската пролет се разви в туитър, а ние не искаме втори 11 септември, наговорен пре интернет, но гарантираме, че тези от вас които не са престъпници, няма д пострадате, и няма да сте следени и прочието репресирани. За този цел, биват наемати кракери, продажни комплексирани предатели, те са срам и позор за един истински хакер, и истинските хакери с право странят от такива хора и с право ги отбягват, защото това са новит доносници и новите репресивни сили, интернет аналога, на доносниците за Държавна Сигурност, и репресивната милиция, която не беше държавен орган който трябва да защитава интересите на народа, а е държавен орган, който трябва за защитава интересите на правителството, и номенклатурният и партииният апарат от народа. Е партията падна, вече няма БКП, няма цензура,  старият вълк си смени козината, спря да се нарича милиция и почна да се нарича полиция, но характера и манталитета на миционерщината си остана непроменени. Преди на милиционерите им беше лесно, просто те посочват и изчезваш, защото нямаше как да си търсиш правата, сега има начини, правиш медиини скандали на полицията, насъскваш медиите срещу полицията, и по този начин можш да заставиш полицията да защити твоя интерес, възползвайки се от факта че полицията мрази медиино внимание, когато то е в ущърб и щета на полицията и обича медиино внимание, когато полицията може да диктува какво да излъчват медиите, и да нарежда какво да не се излъчва.

Накъде четох че всъщност абревиатурата SOPA не означава Stop On-line Piracy Act,  а означава Stop On-line PRIVACY Аct, и следейки потока, от новини, и естеството на SOPA, PIPA, ACTA напълно подкрепям ствърдението, че SOPA не означава Stop On-line Piracy Act,  а означава Stop On-line PRIVACY Аct.

За наше щастие торентите еволюират в магнет линкове, появяват се все повече сайтове поддържащи SSL 3.0/TLS 1.0/TLS 1.1/TLS 1.2, силата на криптоключовете, и на киптираните сертификати расте, в момента, всички технологии със сила под 512 бита са вече излезнали от употреба, тук-там все още се ползват 512 и 768 битови сертификати, но и те са на изчезване, целия свят мигрира към 1024 и 2048 битови сертификати, като вече и 1024 битовите сертификати се приемат за едвам достигащи достатъчно сила на защита и че 2048 вече осигуряват достатъчна сила. Има TOR - The Onion Route, но това само предизвика появата на суперкомпютъра на NSA в Юта. появата ня суперкомпютъра в Юта, предизвика мигриране към силни хешове, зарязаха се слабите MD5 и SHA1 и се минава масово на SHA 256 bit или на SHA 512 bit кат значително по-силни, също предизвика превиманаве към силни алгоритми за шифроване като RSA, AES 192 bit, AES 256 Bit, Blowfish 256 bit, Blowfish 384, bit, Blowfish 448 bit, които са математически и изчислително интензивни, включват огромен брой математически операции, и цикли, които комбинирани с дълъг ключ, съставен от всички групи Printable ASCII символи, води до математичешки кошмар за отгатването им, Изоставайки старите алгоритми, като DES 64 bit, Double DES 128 bit, TripleDES 168 bit, и не чак толкова стария и не чак толкова лош, но със сериозен провиб алгоритъм AES 128 bit, който има пробив, който пробив правило експлоатиран, намалява силата на AES 128 bit до 25% от оригиналната му сила. Слава богу AES 192 bit и останалите от компанията - RSA, AES 256 Bit, Blowfish 256 bit, Blowfish 384, bit, Blowfish 448 bit, не страдатот тези пропуски. Масовите и творените VPN възли, срещу които с абонамент, можеш да имаш сигурно трасе, леко по леко започват да стават оперативно интересни точки, защото там се събират много хора, много трафик и това привлича внимание, включително и вниманието на властите.

Малко останахме тези които все още искат интернет да е едносвободно място, където хората да обменят идеи и информация свободно. тези от нас които останахме, и все ощевярваме в това, сме принудени, да се крием като престъпници, да обменяме информацията шифрована, да обменяме файлове по шифровани peer to peer връзки, да създаваме шифровани връзки през криптирани проксита, само и само за да се радваме на свободата и на правата, които ни се гарантират от конституцията, да получаваме, разпространяваме информация свободно и без ограничения, и да запизим своята неприкосновеност.

Ето едно копие на етичния кодекс на хакера, всеки истински хакер го спазва, а тези които го нарушават не са истински хакери, те ка жалки пъпчиви, компрексирани, продажни, предатели, от които истинските хакери странят и се разграничават, и по никакъв начин не искат даимат контакт.

Етичен кодекс на хакера

1. Никога недей да вредиш някому по какъвто и да било начин и повод. Не повреждай компютри или унищожаваш файлове и информация, не злоупотребявай с услуги и програми.

2. Уважавай другите, и се съобразявай с тях, така както искаш те да те уважават и те да се съобразяват с теб.

3. Информацията трябва да е свободна, и да се развива, и да е неограничена от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

4. Не вярвайте на властите. Защитавайте и поддържайте свободата и децентрализацията.

5. Оценявай някой по делата му, а не по пол, цвят на кожата, раса, религиозна принадлежност, обществено положение.

6. Използвай компютъра за да разобличаваш истината, такава каквато е.

7. Достъпа до компютърните системи трябва да е свободен. Идеи, технологии и разработки, познание и информация трябва да се обменят свободно между всички, без да са ограничени от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

8. Защитавай и поддържай дискретността и неприкосновеността. Хората имат право да са анонимни. Не споделяй тяхната информация, без тяхното съгласие, и не използвай компютъра за да шпионираш и следиш и нарушаваш нечия неприкосновеност и анонимност.

9. Не похабявайте и не разхищавайте ресурсите на човека отсреща.

10. Информацията принадлежи на всички. Хората трябва да могат свободно да споделят информация, и да развиват информацията, без тя за е ограничена от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

11. Не привличай внимание. Не се набивай на очи, и се слей с обстановката и хората. Внимавай да не оставяш следи от действията си.

12. Споделяй информацията. Информацията е ценна, и полезна когато се обменя и развива. Ако тя се съхранява и не се използва, не се обменя и не се развива, тя е безполезна и без стойност.

13. Използвай знанията и уменията си, за да помагаш на другите.

14. Използвай компютъра, за да твориш красота под каквато и да било форма, на каквото и да било изкуство и стил.

15. Като Създаваш нещо, създай го така че другите след теб, да могат да го ползват лесно и безпроблемно, без то да е ограничено от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

16. Когато създаваш нещо споделяй го с останалите, без да е ограничено от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин, така както те го споделят с теб.

17. Винаги имай пълен контрол над нещата си. Никога не оставай каквато и да било информация, под каквато и да било форма за това къде се намираш, над какво работиш, как да се свържат с теб и системата ти.

проблемът е там че с годините, под влияние на частните корпоративни интереси, натискани и притискани от частните корпорации, и редовно навирани на кучето в ауспуха, медиите за масово осведомяване, приемат и разпространяват пропагандата, на частните корпорации и правителства, че хакерите са лоши, че вредят, че рушат, че са вредни, че унищожават създаденото, само и само за да не са навирани повече на кучето в ауспуха, и за да бъде позволено на медиите, от частните корпорации да излезнат от на кучето ауспуха. Тази пропаганда, роди Анонимните. Разбира се Анонимните са неудобни за тази пропагандна машина, и те бива т оплювани че са правителствата, че са тайни служби, че сума ти нападения са техни, но Анонимните са все по силни. Всеки ден стават все по силни, и хвърлят все повече и все по здрави пръти в колелата на прогандната машина на частните корпорации и правитества.  Стигнахме до етапа в който силите се изравниха, стигнахме до етапа, в който ще се разрази трета световна война, но тя няма да е с пушки и бомби и изстрабилели и ракети, а ще е световна кибервойна, в която хората, ще се надигнат и ще нададат глас да се остояват срещу пропагандната машина, на частните корпорации и правителствата. Това ще е най-важната война в истоията на човечеството, в която човечеството ще трябва да извоюва собствените си права и свободи.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.