Wednesday, November 6, 2013

Етичен кодекс на хакера

1. Никога недей да вредиш някому по какъвто и да било начин и повод. Не повреждай компютри или унищожаваш файлове и информация, не злоупотребявай с услуги и програми.

2. Уважавай другите, и се съобразявай с тях, така както искаш те да те уважават и те да се съобразяват с теб.

3. Информацията трябва да е свободна, и да се развива, и да не бъде ограничена от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

4. Не вярвайте на властите. Защитавайте и поддържайте свободата и децентрализацията.

5. Оценявай някой по делата му, а не по пол, цвят на кожата, раса, религиозна принадлежност, обществено положение.

6. Използвай компютъра за да разобличаваш истината, такава каквато е.

7. Достъпа до компютърните системи трябва да е свободен. Идеи, технологии и разработки, познание и информация трябва да се обменят свободно и неограничено между всички, без да са ограничени от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

8. Защитавай и поддържай дискретността и неприкосновеността. Хората имат право да са анонимни. Не споделяй тяхната информация, без тяхното съгласие, и не използвай компютъра за да шпионираш и следиш и нарушаваш нечия неприкосновеност и анонимност.

9. Не похабявайте и не разхищавайте ресурсите на човека отсреща.

10. Информацията принадлежи на всички. Хората трябва да могат свободно да споделят информация, и да развиват информацията, без тя за е ограничена от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

11. Не привличай внимание. Не се набивай на очи, и се слей с обстановката и хората. Внимавай да не оставяш следи от действията си.

12. Споделяй информацията. Информацията е ценна, и полезна когато се обменя и развива. Ако тя се съхранява и не се използва, не се обменя и не се развива, тя е безполезна и без стойност.

13. Използвай знанията и уменията си, за да помагаш на другите.

14. Използвай компютъра, за да твориш красота под каквато и да било форма, на каквото и да било изкуство и стил.

15. Като Създаваш нещо, създай го така че другите след теб, да могат да го ползват лесно и безпроблемно, без то да е ограничено от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин.

16. Когато създаваш нещо споделяй го с останалите, без да е ограничено от патенти, парична цена, лицензи, акцизи, авторски права, цензура или по какъвто и да било друг начин, така както те го споделят с теб.

17. Винаги имай пълен контрол над нещата си. Никога не оставай каквато и да било информация, под каквато и да било форма за това къде се намираш, над какво работиш, как да се свържат с теб и системата ти.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.