Tuesday, March 6, 2012

Дали Windows 8 ще обрече антивирусните компании?

Дългоочакваната ОС на Microsoft Windows 8, е хванала окото на технически грамотните потребители с много иновации. Една иновация разпали страстите в сферите на сигурността. Microsoft, смята да предостави на потребителите си, защитен софтуер, който да се инсталира, по време на инсталацията на windows 8, и с първото буутване, защитният софтуер вече да е на лице, и функциониращ и защитаващ компютъра. Този ход поставя въпроса, дали софтуера на антивирусните компании, ще остане повтарящ се, или ще има възможност, антивирусен продукт да бъде използван на мястото на майкрософтския продукт. Прогозите са че антивирусните компании, ще си останат добре, по ред причини.

Част от новостите в Windows 8, ще е това че антивирусният продукт на Microsoft - Microsoft Security Essentials, ще бъде фабрично вграден в инсталацията на уиндоус, а като допълнително предимство, ще бъдат добавени допълнителни филтри, за преносимите устройства, които трябва допълнително да възпрепятстват, успешното първоначално проникване на вирусите и червеите, чрез USB устройства, като заразени флашки, заразени мр3 плейъри.... както и други устройства със сменяеми носители, като CD, DVD, Blu-Ray, HD-DVD, преносими USB хард дискове и прочието.



Притеснението на антивирусните компании, идва от това че след като това бъде вградено, един път, потребителите ще разчитат на него и няма да търсят алтернативни заглавия. Според Microsoft  този ход има 2 предимства, първото е, че това ще е още едно удобство за потребителите, и второто е че това, има за цел да се погрижи за тези които не отдават нужното внимание на защитата на системата си, подобно на това което стана, когато във войната на браузерите, между Internet explorer и Netscape, Microsoft вградиха Internet Explorer в инсталацията на уиндоус, като по този начин, позволиха на Internet Explorer да се наложи на Netscape, и да се превърне във водещ браузер.

Има разнообразни твърдения, които подкрепят тезата, че тази мярка на Microsoft няма да навреди на антивирусните компании, заради дългогодишното доверие, на потребителите в компаниите, и високата степен на иновации, които антивирусните компании влагат в продуктите си.

Все по-масово и по-разпространено става твърдението, че напоследък антивирусните продукти на водещите компании, страдат от всеобщ, Bloatware, като продуктите се разводняват и раздуват излишно, без това да гарантира по-добра сигурност, а само води до излишен преразход на ресурси, и излишна тежест за системата, и забавят безцелно и излишно компютъра. Това започва да дразни потребителите, които все повече бягат от тежките bloatware заглавия и търсят леки и ефективни продукти, с които да защитават компютрите си, а защитната програма на Microsoft - Microsoft Security Essentials е рекордьор за лекота на работа, и по ниски изисквания към компютъра, а разнообразни тестове на независими тестови лаборатории, доказват, че когато се стигне до защита и реакция, Microsoft Security essentials, се справя е по-зле, от другите продукти а често реагира и по-бързо от тях, защото за разлика от другите антивирусни продукти, Microsoft Security Essentials не е тежък Bloatware а е лек и пъргав, и че с него се работи много по-лесно, като броят кликове, с мишката е намален до възможния минимум, независимо да ли става дума за актуализация на продукта, или за бързо или пълно сканиране на целия компютър или на едно или няколко устройства по избор, на потребителя, програмата също разполага с график за автономно сканиране, автономно актуализиране, и възможност за регулиране на това колко ресурси, ще бъдат вземани при сканиране на системата.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.