Sunday, February 19, 2012

кратък аудио наръчник - глава 1 - кратък увод


Обичам добре направените мр3, и мразя некадърните такива, за това аз си ги правя сам. Все повече хора които са набарали първата програма за правене на мр3, наводняват нета със слаби по качество мр3, а те самите не знаят кой параметър какво прави и за какво отговаря.

Помня времето на фрии сървърите, когато не се знаеше какво е мр3 и как работи, а само се теглеше и слушаше. Помня как тогава масово посредствени мр3 се предлагаха за "качествени" мр3 с битрейт 128 килобита и никой не знаеше какви са допълнителните параметри на енкодване, с кой енкодер е правено и прочието. После почнаха да предлагат "завишено" качество 160 и "много високо" качество 192 килобита в секунда. Напрактика обаче 128 килобита си е посредствено качество, 160 над посредственото а 192 си е средно качество.

И сега е рядкост да видиш човек който наистина познава процеса на енкодване до мр3, човек който наистина знае особеностите, силните и слабите страни на мр3, и на различните режими на енкодване, и как да комбинира параметрите.

Реално качеството на мр3 с което сме свикнали по фрии сървърите не беше нито завишено, нито много добро, то си беше от посредствено до средно качество, но около конкуренцията между фрии сървърите, сървърите се опитваха да наблъскат максимален брой мр3 на ограничено място, за това трябваше да се жертва размера на файла и от там качеството.

Така тези критерии за качество, които не са верни, останаха в съзнанието ни и още съдим и мерим по тях.

Старите енкодери като blade и xing които бяха масово използвани до скоро, заради бързото енкодване, енкодваха бързо за сметка на качеството, за това мр3 страдаше много от гледна точка качество. това са двата най-некадърни енкодера, някога правени за енкодване до мр3. Тези които поне малко искат да разбират и искат да могат са чували за L.A.M.E. MP3 encoder, опенсорс разработката. Това в момента е най-добрият мр3 енкодер, и всеки който иска да направи нещо с качество над средното, го използва.

Разбира се мр3 използва 9 параметъра за определяне на качеството, скоростта на ендодване и обем на файла и всяка промяна на комбинацията от параметри предизвикана от кой да е параметър има определена роля в крайният резултат. Всеки от тези 9 параметъра дава различно отношение скорост/качество и/или обем/качество. Ако искате наистина качествени мр3 файлове, Не бива да вземате под внимание показатели като обем на файла и време за енкодване, и единственият показател с който трябава да се съобразявате и да вземате под внимание да е качеството да се взема под внимание си е качеството. Да файловете ще стават по-бавно от обикновено, ще са по-големи от обикновено, но в замяна, ще ви радват с по-високо качество.

леко, по леко, флак ще измести мр3, Само че няма да е толкова бързо защото, там дето царица парица си каже думата, обикновено става както царица парица нарежда. всичко се свежда до това можеш ли да печелиш пари и въртиш пари. ако можеш ти го поддържаш до последно, ако не можеш, гледаш да го елиминираш за да не ти вземе потенциалните печалби. Мр3 е комерсиален формат, платен за комерсиална употреба, безплатен за домашна. Сега в момента обаче както всичко се върти около мр3, защото мр3 платен за комерсиална употреба, и всеки който иска да прави уред който чете мр3, трябва да плаща лицензи. Докато се въртят пари за лицензи за всякакви устройства да четат мр3, мр3 ще се поддържа до последно.

 FLAC - Free Lossless Audio Codec звучи много по-добре, от най-добрият мр3, защото FLAC е формат без загуба, МР3 е формат със загуба - излишната информация се премахва физически от файла. При флак информацията не се премахва тя сам се пренарежда с помощта на енкодване по хъфман, за да заема по-малко място. Бъдещето е на флак, или някой подобен на него формат без загуби. Флак е безплатен формат независимо за комерсиална или не, при него няма как да падат пари и няма как да въртят пари, от превръщането му в масов формат, за това има опити да се задушава изкуствено, успяха да задушат ogg vorbis но се надявам че няма да могат да задушат флак.

мр3 е платен за комерсиална употреба, и си го пробутват навсякъде, а сега както сами виждате, навсякъде е модерно да да се слага поддръжка на мр3 - всички двд плейъри, уредби, касетофони, дискмени, автоуредби, телефони, пазара се наводни с мр3 плейъри големи колкото запалка. Това изисква плащане на лицензни такси.

Разбира се има OpenSource група математечески, прогамистки и аудио гениичета, които сега правят магии с мр3. МР3 ще се развива от тази опен сорс група до последно, те правят L.A.M.E. MP3 Encoder който за сега се счита за най-добрият мр3 енкодер, и да ви кажа, с всяка версия успяват да подобрят звученето, не знам как го правят, за мен е магия, за вас може да е даденост, но истината е че хората от екипа полагат невероятен къртовски труд, влагат невероятни количества знание, разбиране и изобретателност, за да го направят. Сега са се сетили да използват 3DNow! и SSE за да ускорят значително процеса на енкодване, без допълнителни загуби на качество. Трябва да ви кажа, че МР3 файл, направен с днешна версия на L.A.M.E. MP3 Encoder ще звучи наистина много класи, по-добре, спрямо тези мр3, които сме свикнали да слушаме, от едно време, отвремето на фрии сървърите.

Макар и мр3 да е изживял по-голямата част от живота си, все още има още малко живот в него, и все още има още място за развитие, както ясно показва развитието на L.A.M.E. MP3 Encoder през версиите си. Нещото което вдъхва допълнително още живот към този е масовото разпространение на мр3, нека кажем поддържа се от всичко което свири, дрънчи и издава звуци, и това прави мр3 все още предпочитан формат, защото потребителите ще могат да го слушат свободно и безпрепятствено, когато си поискат, навсякъде, където си поискат, на каквото си поискат устройство. От това се печелят много пари, и се въртят много пари и заради това мр3 ще се поддържа и развива до последно.

Иначе, колкото и оптимистични приказки да си приказваме за мр3, мр3 ще бъде изместен, а дали от FLAC, или LPAC или APE - monkey's audio - и трите са свободни и безплатни lossless формати е отделен въпрос, но на този етап флак става все по разпространен, напредва стабилно и че при евентуална смяна на формата изместване на по-стар с по-нов, и ако на този етап трябва да дам прогноза аз бих прогнозирал в полза на флак.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.