Sunday, February 26, 2012

Eнергиините напитки и вредата от тях

Децата, които употребяват енергийни напитки, рискуват да влошат своето здраве

Употребата на енергийни напитки може да изложи някои деца и младежи на риск от сериозни здравни проблеми и затова тя трябва да се регулира, според американски учени.

Те преразглеждат резултатите от научните изследвания за въздействието върху здравето на енергийните напитки, които съдържат високи нива на кофеин и други стимуланти, и  установяват случаи на гърчове, припадъци, психологически проблеми, проблеми със сърцето и бъбреците, увреждане на черния дроб, съсирване на кръвта или намаляване на функцията на кръвоносните съдове. Понякога настъпва и смърт.

"По цял свят, има признаци, че за някои хора, които консумират тези напитки, получават нежелателни странични ефекти.", казва д-р Стивън Липшулц от Университета на Маями, чието проучване се появява в списание „Педиатрия”.



Екипът на д-р Липшулц е особено загрижен за ефектите върху младите хора и децата, които купуват половината от произведените безалкохолни енергийни напитки в САЩ. Докладът призовава за регулаторни действия и повече изследвания за влиянието им върху организмите на подрастващите.

Производителите твърдят, че техните продукти повишават умствената и физическата работоспособност. В сайта на Ред Бул, например, се казва, че енергийна напитка увеличава способността за концентрация и скоростта на реакцията и подобрява бдителността и емоционалното състояние.

Но според изследователите тези твърдения не се потвърждават от медицинската литература, посветена на тази тематика, и подлежат на доказване, за да не се окаже, че са голословни.

Lipshultz и колегите му намират на сайтовете на производителите на енергийни напитки следната информация: „Енергийните напитки съдържат: кофеин, таурин, витамини, билкови добавки и захар или подсладители и се предлагат на пазара за подсилване на енергията, загуба на тегло, по-голяма издръжливост, по-високи спортни постижения и по-добра концентрация.”

Те установили, че „употребата на такива напитки е свързана със сериозни нежелани реакции, особено - при деца, юноши и млади хора - гърчове, диабет, сърдечни заболявания, или  поведенчески разстройства, и други проблеми при тези, които вземат някои медикаменти."

"Не можахме да намерим никакви доказателства за полза или за терапевтични ефекти в следствие от употребата на енергийни напитки.", казва Lipshultz.

Наличието на кофеин е особено тревожно, според екипа. От повече от 5000-те случаи на предозиране на кофеинови напитки, отчетени през 2007 г., 46% са били наблюдавани при деца и младежи.

Според едно новозеландско проучване, изпиването само една енергийна напитка е достатъчно, за повечето деца, които веднага след това или след време получават някои нежелани ефекти, включително - раздразнителност или стомашно разстройство.

Високите дози на растителния екстракт йохимбин са свързани с повишеното кръвно налягане и със сърдечната честота. Както жен-шенът, така и йохимбинът може да взаимодейства с други лекарства.

"Ако енергийни напитки, съдържаха единствено кофеин, това щеше да бъде не толкова голям проблем. Проблемът е, че те съдържат и много други вещества."

От друга страна, хората, които съчетават енергийните напитки с алкохол, може да имат фалшивото усещане, че са по-трезви, отколкото са в действителност. Макар енергийните напитки да създават усещането у пиещите алкохол, че са трезви, тези хора все пак са в действителност по-пияни, отколкото им се струва, и могат да навредят на себе си и на околните. Например – при шофиране в това състояние.

След като последиците от употребата на енергийните напитки вече са изяснени, младите хора със сърдечни заболявания, гърчове, диабет, високо кръвно налягане, стомашни разстройства, хиперактивност… трябва да избягват такива напитки.

Производителите омаловажават доклада. "Тази статия просто обединява материали от интернет и до голяма степен пренебрегва в своите заключения истинската,строго научна проверка на енергийните напитки от уважавани национални органи.", е изявлението на представители на напитката Ред Бул.

Д-р Скот Уилоуби, сърдечно-съдов изследовател от университета в Аделаида, казва, че проучването подчертава липсата на знания относно енергийните напитки. В медицинската литература има доклади за ползите от тези напитки, но също така и липсата на полза от тях.”, твърди Уилоуби.

Той казва, че има нужда от повече изследвания за въздействието на енергийните напитки, така че потребителите и регулаторните органи по-добре да вземат информирани решения.

Говорител от Агенцията за хранителни стандарти на Австралия и Нова Зеландия (FSANZ) казва, че енергийни напитки, продавани в Австралия, трябва да ограничат размера на кофеина до не повече от 320 милиграма на литър - еквивалента на една чаша кафе еспресо. Количеството добавени витамини и други вещества трябва да се регулира.

"Етикетът трябва да казва, че напитката съдържа кофеин и, че тя не се препоръчва за деца, бременни и кърмещи жени и лица, чувствителни към кофеин. Етикетът трябва да указва и максималния брой бутилки от конкретната напитка на ден, след който брой концентрацията на кофеина и таурина става опасна за здравето. Разбира се, броят на бутилките на ден зависи от силата на енергийната напитка.", казва австралиецът.

Автор: Неделин Бояджиев

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.