Sunday, February 19, 2012

Имам 160 гигабайтов или по-голям диск а Windows не ми го разпознавава правилно, защо?

Това е така заради промяна на системата за броене на клъстерите. Заради големият брой сектори и клъстери, традиционното 32 битово ЛБА адресиране, 32 битовите адреси не са достатъчно за да могат да се назначи адрес на всички клъстери. За да се реши този проблем има 2 начина, единият е отпаднал защото е нерентабилен. И е софтуерен, тоест на едни компютри ще може да се направи, на други не, начинът е да се увеличи големината на клъстера, до 64 килобайтов клъстер, което ще доведе до съсипващо огромно разхищение на място. Представете си записвате1 файл с обем 1 килобайт и по правилото за 1 файл в клъстер, имате 63 килобайта неизбежна загуба? Дума не може да става.

Това е довело до създаването на нова бойна система за секторите на хард диска, която включва в себе си много повече адреси. 48 битова система отчитане на обема. До тук има добра и лоша новина. Добрата новина, е проблемът е решен. Секторите и клъстерите се адресират и няма проблем, лошата новина е че компютъра не ви разпознава пълният капацитет на диска и го показва с обем около137 гигабайта, където се изчерпват 32 битовите адреси.

За да решите този проблем първо трябва да проверите дали БИОС на дънната платка разпознава пълният обем на диска.

Ако БИОС на дънната платка го разпознава, това значи, че вашият БИОС поддържа 48 битово адресиране на секторите и клъстерите, което добра новина за вас. проблемът е само в Windows и по-надолу в статията е надписно решението.

Ако БИОС на дънната платка не го разпознава, тогава имате проблем. БИОС не поддържа 48 битово ЛБА адресиране. Ако попаднете в тази категория, вижте кой производителят на дънната платка (този който е сглобил платката) и отидете на неговата страница. Изтеглете си най-новият БИОС за вашата дънна платка. Обновете БИОС на дънната платка.

ВНИМАНИЕ!!!
Това е опасна процедура, ако не можете да се справите не се опитвайте, оставете на някой който разбира да го направи. Ако объркате нещо и обновяването пропадне, в 90% от случаите дънната платка стана годна само за пълнеж на кофите за боклук.

След като сте обновили БИОС вижте дали диска излиза в пълен обем, ако излиза, значи сте решили проблема.

Ако ако след обновяването, или сте с най-новата версия на биос (преди покупката на хард диска сте го актуализирали по друга причина) и пълният обем на диска не излиза, значи дъното е много старо и ще трябва да го смените, а това може да повлече, процесор, рам, вероятно видеокарта и звукова карта. Общо взето може да се стигне до нов компютър.

След като сте се уверили че БИОС на дънната платка показва пълният обем на диска, трябва да решим проблема от Windows. Обновете Windows  за да запишете новите версии на ATAPI драйверите с такива които поддържат 48 битово ЛБА адресиране. Това значи Windows 2000 SP3 или по-нов или Windows XP SP1 или по-нов. Рестартирайте компютъра за да може новият драйвер дошъл с актуализацията на Windows да се зареди новият драйвер.  Стартирайте regedit.exe за да редактирате регистрито.

Намерете ключа: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters

Добавете променлива с името: EnableBigLba

Тип на променливата: REG_DWORD
Стойност на променливата: 1 като шестнадесетична (HEXADEMICAL) стойност

Ако я има тази променлива със стойност 0 като шестнадесетична (HEXADEMICAL) променете я на 1

Затворете редактора на регистри и рестартирайте компютъра. Готово, вече windows вижда и разпознава пълният обем на хард диска ви.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.