Monday, February 20, 2012

шлам, нагар и сажди

Как се образуват шлам, нагар и сажди?
Модерните моторни масла съдържат специални детергенти - присадки които имат за цел да почистват двигателя и да задържат сажди и нагар в маслото във форма на суспензия където те са напълно безвредни за двигателя. Когато маслото изчерпа способността си да държи в суспензия, нагара и саждите, то не може да ги задържа и те започват да се трупат и утаяват в картера и да образуват шлам,  който е особено вреден за двигателя. За това е много важно, да смените маслото, преди да е дошъл този момент. Не се подлъгвайте по телевизионните реклами, за промиващи разтвори, които са скъпи, със съмнително качество и ефективност, и откровено ненужни. Ако сте от тези собственици които ВИНАГИ карат автомобила си с качествени масла и качествени горива, и редовно сменят маслото си с качествено на препоръчителния пробег, значи двигателя ви е чист, и нямате нужда от подобни боклуци. В противен случай то си е за ваша сметка при механика в сервиза, и на бензиноколонката.
Тук синтетичните масла играят много важна роля. Те могат да държат в суспензия много повече нагар и сажди от минералните и повече от полу-синтетичните масла, и като цяло това им позволява по-дълъг пробег, пробег около 16 000 км/10 000 мили между 2 смени на маслото е нещо нормално за изцяло синтетичното масло.

Как се предотвратяват шлам, нагар и сажди?
Една от основните причини да се сменя моторното масло в колата е да се предотврати натрупването на шлам, нагар и сажди са в двигателя. В модерните масла, има специални добавки, наречени присадки, които подобряват качествата на маслото. Една от тези добавки е детергентна присадка, чиято роля е да "промива" двигателя, и така да предотврати натрупването на шлам и нагари. Уловени на време и задържани в суспензия, тези частици са толкова малки, че няма никакво значение за работата на двигателя, и по никакъв начин не пречат или не вредят. Те само променят цвета на маслото и бистротата му, но това по никакъв начин не значи че маслото е с намалени или влошени показатели.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.