Tuesday, February 28, 2012

WATERFOX VS FIREFOX


Тези два браузера, не са толкова различни, колкото са еднакви. Всъщност тези два браузера са едно и също, една и съща основа, само, че са различно компилирани. Firefox познатата ни на всички огнена лисица, създадена от Мозила е 32 битов браузер, с много висока степен на иновативност, разпространение, и популярност сред хората, който браузер се доказва като зрял и успешен проект. Waterfox e проект на sourceforge, централния repository портал на FSF - Free Software Foundation и Open Source Community - Опенсорс обществото. Тъй като оригиналния Firefox проект, е опенсорс проект, това улеснява значително нещата. Мозила упорито не дават отговор, кога ще имат 64 битов вариант на Firefox. Адобе флаш, има 64 битов, Microsoft Silverlight им 64 битов, Sun/Oracle Java също има 64 битов, така че на практика няма пречка за мозила да пуснат 64 битов вариант. Обаче от мозила няма нито информация, нито индикация, ще има ли, няма ли да има 64 битов вариант, има някакви бледи догадки за подобна мисъл, в много стара версия 3.6.3 която на всичкото отгоре не е дори бета, дори не е Aurora а е някакъв Nightly build дето и за чеп за зеле не става. Проверявах периодично портала на мозила, има ли вече, ще има ли в обозримо бъдеще - никакви новини. За последно попаднах на развитието на този незрял 3.6.3 и видях че има и версия 10 на firefox която е 64 битова, но пак е nightly build и пак не става и за чеп за зеле.
Проверих малко историята между двете версии и видях странното твърдение, че още във версия 8, мозила би трябвало да имат 64 битова готова, завършена, версия която да предложат на потребителите си. Изглежда от мозила не си дават зор и не бързат с 64 битовата версия, и са се съсредоточили върху 32 битовата. За щастие проекта е опенсорс и опенсорс обществото се намеси. Така се появи Waterfox 64 битов вариант на Firefox. това си е чиста проба копирка, на Firefox под друго име. Тук хората от Sourceforge с много малко положено усилие са свършили адски много работа, и са постигнали много добър резултат. Хората от Опенсорс обществото, просто са взели сорскода на мозила, и се внесли минимални промени и са го компилирали до 64 битов вариант, като в процеса с оптимизирали кода, да се възползва изцяло от всички предимства на 64 битовата архитектура, оптимизации да се намали размера на кода и да се увеличи неговата скорост, както и леки козметични промени, в иконата, вместо икона с планетата земя и оранжево лисиче, са използвали икона на планетата земя със синьо лисиче, и от цветовите схеми на темата на Firefox която се зарежда под glass aero интерфейса на Уиндоус виста и уиндоус 7, се премахнали оранжевото като цвят който намеква огън, и с са сложили синьо, като цвят който намеква вода. Резултатът е много интересен и много добър. Watrerfox е много по-лек, много по-бърз, и много по-пъргав браузер. Като скорост на работа в уеб, браузера е бърз като мълния. Сложни и комплексни страници с огромно участие на флаш, тежки изображения, много слоеве и layers се зареждат бързо и пъргаво. Много по-бързо и много по-пъргаво от оригиналният 32 битов Firefox. Друго интересно като резултат е това че, waterfox изглежда все едно е firefox, представя се все едно е firefox, ползва browser header и user-agent на firefox, им същите поправки все едно е firefox, има същите пробиви, все едно е firefox, има същите съвместимости все едно е firefox, има същите несъвместимости все едно е firefox, работи със същите приставки все едно е firefox, работи с приставките по същия начин все едно е firefox, има същия интерфейс, има същите опции, разположени са на същите места, работят по същия начин, правят едно и също по един и същи начин все едно е firefox, защото това е същият код, същият проект, само е компилиран различно.

Този браузер има някои особености. Waterfox не върви на всичко 64 битово което срещне по пътя си.

Waterfox, иска на компютъра да има инсталиран Visual C++ 2010 Redistributable Package x64

Този браузер иска Native 64 bit процесор и native 64 bit ОС, като основа, иначе изобщо не го търси.

Пробвах различни комбинации от процесори и ОС, но не на всичко тръгва.

Опитах на 32 битов процесор с 64 битови разширения, и 32 битова ОС с 64 битови разширения, отказва да тръгне защото не намира съвместима 64 битова система.

Опитвах native 64 битова ОС уиндоус виста 64 бита, върху 32 битов процесор с 64 битови разширения, ОС се мъчеше да работи, и всичко ставаше бавно и тегаво, а Waterfox отказа да тръгне със съобщение че не намира съвместима 64 битова система.

Опитах и на native 64 битов процесор, 32 битова ОС с 64 битови разширения - 64 битов уин ХР - имах малко по-различен резултат. Уин ХР 64 бита летеше като светкавица, но waterfox пак отказа да тръгне пак със съобщението че не намира съвместима 64 битова система.

На края за десерт, опитах да го стартирам на native 64 bit система. На native 64 битов процесор, сложих native 64 bit операционна система. Операционната система летеше като светкавица, Waterfox, тръгна и зареди и работеше доволен и щастлив, и работеше наистина бързо и пъргаво - като светкавица. не всички страници излизаха коректно. Учудих се защо и забелязах че липсват плъгини. Добавих, флаш 64 бита, Silverlight 64 бита и java 64 бита, и изведнъж всичко си дойде на мястото, сайтовете вървят бързо и пъргаво, опитах да работя с 50 таба на един път, няма проблем удържа фронта.

други екстри, които се поддържат в този браузер са:

SSE3, Supplementary SSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, AVX2 и ACML

Идеята на нещата които момчетата от waterfox project добавиха, всъщност пряко облагодетелстват интензивните математически операции, за 3д ефектите и 3д обектите, поддържани от HTML 5.0, Web 3.0, CSS 3.0, SVG, XML, WebGL. Прогнозите са за между 25% и 28% ускорение на операциите по 3д ефектите и 3д обектите от HTML 5.0, Web 3.0, CSS 3.0, SVG, XML, WebGL.


За тези от вас които искат да пробват waterfox, ви трябва следното

native X64 процесор Intel Core 2 или по-нов, или равностоен процесор от АМД
Native X64 Операционна система - уин виста Х64, уин 7 х64, сървър 2008, сървър 2008 R2
Visual C++ 2010 Redistributable Package x64

Waterfox project начална страница
http://waterfoxproj.sourceforge.net/

страница за сваляне на waterfox
http://waterfoxproj....e.net/downloads

Visual C++ 2010 Redistributable Package x64
http://www.microsoft...ang=en&id=14632

Adobe Flash player х64
http://get.adobe.com/flashplayer/

Microsoft silverlight x 64
http://www.microsoft.com/silverlight/

Sun/Oracle Java x64
http://www.java.com/...ndows-64bit.jsp

Езикови екстри за waterfox
https://addons.mozil...language-tools/

Съвместими и работещи приставки с waterfox
https://addons.mozil...fox/extensions/

съвместими и работещи скинове с waterfox
https://addons.mozil...firefox/themes/

Съвместими и работещи персони с waterfox
https://addons.mozil...refox/personas/

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.