Monday, February 20, 2012

Как да познаем качественото масло

Това е много важен въпрос. Обикновено покупката на масло, е сляпа покупка, и ако има проблем, не може да се открие по-рано от стотини или хиляди километри. А тогава вече е твърде късно. За нещастие този риск винаги съществува. Както винаги за щастие на шофьорите има и решение на този сериозен проблем. ВИНАГИ търсете масло което има сертификат от API, API certified. API значи - American petroleum institue, в превод американски петролен институт или американски нефтен институт, нямам претенции за българския превод, за мен и двата превода са еднозначни и значат едно и също, за това ползвайте което ви харесва, и не ме занимавайте с излишни лингвистични спорове, защото просто не ме интересува. Това е научен институт който тества много марки и модели горива и масла и всякакви продукти от всякакви модели и марки, с нефтен произход, за качество и чистота. Около API сертификата има бая раздвижване и дебати, и често пъти се среща подвеждаща наглост на евтини мошеници, които слагат API сертификата, без маслото да е тествано от института.
Други пък на въпроса, защо това масло няма сертификат, масово търговците измислят всякакви отговори които на пръв поглед, изглеждат логични, а реално се чудят как да отбият темата и факта че нямат сертификат, и се чудят каква рекламна фраза да измислят за да ви излъжат да го купите. За щастие, има начин да разберете кога едно масло е наистина сертифицирано от API и кога не е. API има специална страница, в интернет, на адрес: http://eolcs.api.org/ на която публикуват ВИНАГИ АКТУАЛЕН и ПЪЛЕН списък на всички фирми и модели масла които са сертифицирани, кога са сертифицирани, до кога важи сертификата, и допълнителна информация относно начините за провеждане на тестовете и определяне на годността на маслото. Когато проверявате на страницата на API, търсете сертификат на самия модел масло, който искате да ползвате, защото често пъти самият производител има сертификат, а модела масло няма такъв сертификат. За това търсете и производителя, и модела масло задължително да имат сертификат на страницата на API. Така можете да сте спокойни че ще си купите качествено масло, което наистина прави това което твърди, че прави.

Много допълнителни присадки, които са много масово рекламирани, със всякакви постановки, и демонстрации, със съмнителна достоверност, разпространявани като ръчно записвани ДВД дискове, направо самите клипчета, или в интернет страници като http://www.youtube.com, http://www.vbox7.com, http://www.metacafe.com, в които моторното масло умишлено се поставя, в условия в които то самото задължително се проваля, то умишлено се поставя в условия различни от тези в двигателя, за които то не е фабрично предвидено, за да се провали, и после да ви натякват колко е слабо маслото, колко е съвършена тяхната присадка, как двигателя ви ще се скапе ако не си сложите тяхната присадка и прочието врели некипели. В тези клипове, се лъже че се насипва един продукт, а човека който държи шишето, закрива етикета и не може да се види дали наистина насипва това което твърди че насипва. Така забелязах една очевидна измама, от водещият демонстрацията, в рекламното клипче на продукта mbl8 произвеждан от фирма прома. Шишето по цвят и дизайн отговаряше на минерално масло от продуктовата гама на валволин, от тия малките шишета, по един литър за доливане, а той го представи като високо качествено изцяло синтетично масло. То вярно че валволин правят хубави синтетични масла, ама подобна измама, показва колко струват такива хора, и колко им струва боклука който се опитват да пробутат. В този ред на мисли, Направих справки за масово рекламираните допълнителни присадки като:

Resurs 3
proma mbl8
duralube
prolong
slick 50

и още няколко подобни присадки в страницата за проверка на API, търсейки да видя сертификат за качество, издадено от института, и не се изненадах като видях че всичките приставки за които проверих, са известни на института, но нито една, не е сертифицирана за качество, и че нито един самите им производители също са известни на института, и нито един не е сертифициран. Голям проблем с тези присадки може да се окаже, ако една или повече от съставките на допълнителните присадки, да са несъвместими и да реагират с една или повече от фабричните присадки, добавени от производителя на маслото, и да пресекат маслото. Да не говорим, че в някои от тях като proma mbl8 има и твърди частици, които могат да задръстят маслените пътища и филтъра. По правило подобни присадки са само за минерални масла, в отчаяни опити да задържат минералните масла на пазара, въпреки че съвременните синтетични масла, тотално ги превъзхождат, и така и иначе.

Не забравяйте, това че на етикета има отпечатан API сертификата, не значи че маслото е сертифицирано. Много производители прибягват до подобни измами. За това винаги проверявайте на страницата на API, където API винаги издава винаги актуален и винаги пълен списък на фирмите и моделите масла които наистина имат сертификат.

Ако попаднете на масло, което има отпечатано на опаковката си сертификат на API, но на страницата на API маслото не фигурира, значи производителят лъже и не му е чиста работата.

Ако попаднете на масло, което на опаковката си има сертификат на API и на страницата на API, същият производител, и масло фигурират, като сертифицирани, значи сте си купили хубаво масло.

Страницата на API за проверка на сертификати на производители и на модели масла е: http://eolcs.api.org/ на която публикуват ВИНАГИ АКТУАЛЕН и ПЪЛЕН списък на всички фирми и модели масла които са сертифицирани, кога са сертифицирани, до кога важи сертификата, и допълнителна информация относно начините за провеждане на тестовете и определяне на годността на маслото.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.